پرتو بلاگ
مدیر اجرایی روزآمدسازی و نمایندگان شورای عالی انقلاب فرهنگی:

برنامه های نقشه جامع علمی باید بر مبنای نیازهای کشور باشد

برنامه های نقشه جامع علمی باید بر مبنای نیازهای کشور باشد

به گزارش پرتوبلاگ، مدیر اجرائی روزآمدسازی و نمایندگان شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: ما از همه بخش ها و رویکرد های مختلف در پروسه برنامه ریزی خواستیم که گزاره ها و برنامه ها برمبنای نیازهای واقعی کشور و چالش هایی که هم اکنون با آن مواجه هستیم، تنظیم و تدوین شوند. در نقشه قبلی با مشکلاتی روبه رو بودیم که امسال می خواهیم آنها را برطرف کرده و نقشه ای دقیق تر و جامع تر ارائه دهیم.


به گزارش پرتوبلاگ به نقل از ایسنا، اولین نشست کمیسیون تلفیق روزآمدسازی اقتصاد دانش بنیان با حضور ناصر باقری مقدم، مدیر اجرایی روزآمدسازی و نمایندگان شورایعالی انقلاب فرهنگی، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناورانه بین المللی، دانشگاه علم و صنعت ایران و مؤسسه تحقیقات سیاست علمی کشور و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دیگر اعضا برگزار شد.
در این نشست سعید منجم زاده، رئیس دفتر سیاست گذاری و آینده نگاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، برپایه مطالعه اسناد سیاستی داخلی و مقایسه تطبیقی با سایر کشورها و همینطور با استفاده از گزارشات و مطالعات آینده نگاری در تعامل با شرکتهای دانش بنیان و انجمن های تخصصی به عرضه گزارش روزآمدسازی اهداف، راهبردها و اقدامات حوزه اقتصاد دانش بنیان پرداختند.
در این نشست ضمن احصاء مهم ترین چالش های این حوزه، مبحث اهداف کمّی سنجه های عملکردی اقدامات اقتصاد دانش بنیان هم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

باید برنامه های نقشه جامع علمی بر مبنای نیازهای کشور باشد

ناصر باقری مقدم، مدیر اجرایی روزآمدسازی نقشه در این نشست بیان نمود: ما از تمام بخش ها و نگاههای مختلف در فرآیند برنامه ریزی خواستیم که گزاره ها و برنامه ها بر مبنای نیازهای واقعی کشور و چالش هایی که هم اکنون با آن مواجه هستیم، تنظیم و تدوین شوند. در نقشه قبلی با مشکلاتی روبه رو بودیم که سال جاری می خواهیم آنها را برطرف کرده و نقشه ای دقیق تر و جامع تر عرضه دهیم. اگر فرایند را بشکل منطقی و مرحله به مرحله دنبال نماییم و از هدف به شاخص ها، سپس به راهبردها و اقدامات و در نهایت به تقسیم کار برسیم، این فرایند را می توانیم بشکلی مانند درخت ترسیم نماییم که هر شاخه آن نشان دهنده یک بخش از این مسیر باشد. اگر بخواهیم اهداف را بشکل یک نمودار یا درخت رسم نماییم، انتظار می رود که هر هدف به یک شاخص متصل شود، و سپس بیان شود که چه راهبردها و اقداماتی برای تحقق این شاخصها و اهداف درنظر گرفته شده اند. این کار به ما کمک می نماید تا مشخص نماییم در کدام قسمت ها و به چه روش هایی می توانیم به کنترل و کاهش تورم در اقدامات بپردازیم و اقدامات لازم را انجام دهیم.
وی ادامه داد: بعد از ترسیم این درخت و شفاف سازی روابط بین اهداف، شاخص ها، راهبردها و اقدامات، باید فرایند را بر مبنای سه منطق اساسی بررسی کنیم: فوری بودن، اهمیت داشتن و امکان پذیری. این سه معیار به ما کمک می نماید تا اولویت ها را تعیین کرده و مسیر حرکت را بگونه ای تنظیم نماییم که حداکثر اثرگذاری را در کوتاهترین زمان ممکن داشته باشیم. هدف ما اینست که نقشه ای جامع و کاربردی برای ده سال آینده تدوین نماییم. برای این کار، ضروری است که شرایط ویژه کشور، همچون مشکلات اقتصادی و سیاسی نظیر تحریم ها، درنظر گرفته شود و نقشه بگونه ای طراحی شود که با عنایت به این شرایط، قابل اجرا و تحقق باشد. همینطور باید توجه داشته باشیم که این نقشه باید در قالب نقشه جامع علمی کشور گنجانده شود و با دیگر برنامه ها و اهداف کلان کشور هم راستا باشد.

بهره گیری از سه رویکرد در حوزه اقتصاد دانش بنیان

در ادامه سعید منجم زاده به بیان روزآمدسازی اهداف، راهبردها و اقدامات حوزه اقتصاد دانش بنیان پرداخت و اظهار داشت: در فرایند روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، ما به سه رویکرد اصلی توجه کرده ایم که هرکدام از آنها در طراحی و تدوین نقشه جدید، نقش مهمی بازی کرده است. نخستین رویکرد، رویکرد ملی است که شامل مجموعه ای از مباحث مختلف بهمراه سیاستهای کلان و برنامه های استراتژیک کشور می شود. دومین رویکرد، رویکرد بخشی است که تحت عنوان چالش ها و مشکلات خاص بخش های مختلف کشور قرار دارد. سومین رویکرد، رویکرد حل مساله است که در آن هدف اصلی، عرضه راهکارهای عملی و اجرایی برای مشکلات موجود است. در این راستا، ما یک چهارچوب روش شناسی مشخص طراحی کردیم که به ما در ورود به مساله کمک کرد و بطور دقیق تر، ما را قادر ساخت تا به صورت دقیق و شفاف، مشکلات موجود را تحلیل و بررسی کرده و برای هرکدام از آنها، راهکارهایی عملی و کاربردی پیدا نماییم.
وی ادامه داد: یکی از بخش های مهمی که در روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور به آن توجه ویژه ای شد، مساله یابی مبتنی بر رفع چالش های ملی و همینطور توسعه فناوری های تحول آفرین بود. این رویکرد بخصوص در دنیای امروز که تکنولوژی های جدید نقش بسیار مهمی در تحول و پیشرفت کشورها ایفا می کنند، از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. ما در این بخش تلاش کردیم تا بطور دقیق تر به فناوری های تحول آفرین و چالش هایی که در این حوزه ها وجود دارد، دقت نماییم. این فناوری ها می توانند به صورت قابل توجهی به رفع مشکلات موجود کمک کنند و در پیشرفت کشور نقش اساسی ایفا نمایند. در جلسات مختلفی که در فرایند روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور برگزار شد، به صورت ویژه بر حل چالش های ملی تاکید گردید. ما تلاش کردیم در این جلسات، به مسایل موجود در قسمت های مختلف توجه کرده و در جهت حل آن ها راهکارهایی عملی و قابل اجرا عرضه دهیم.
منجم زاده اظهار داشت: در این فرایند، مطالعات آینده نگاری هم به شکل جدی مورد توجه قرار گرفت. ما بررسی کردیم که اسناد آینده نگاری در کشورهای مختلف و سازمان های بین المللی به چه موضوع هایی تأکید دارند. این بررسی بخصوص در حوزه هایی مانند هوش مصنوعی، تکنولوژی های جدید و توسعه پایدار صورت پذیرفت. برای نمونه، در حوزه هوش مصنوعی، به این مورد پرداخته شد که در آینده با چه چالش ها و سیاست هایی روبه رو خواهیم بود و چه اقداماتی برای توسعه این فناوری باید انجام دهیم. در نهایت، یکی از اهداف اصلی ما در روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، فعال سازی ظرفیت بازار برای توسعه شرکتهای دانش بنیان بود. بخصوص در این راستا، شاخص هایی تعریف کردیم که تلفیقی از شاخصهای قبلی نقشه جامع علمی کشور است.

اولویت در ارزیابی شاخصها بر نرخ رشد نسبی و شاخصهای کیفی است

دکتر فرازکیش به عرضه نظرات خود پرداخت و اظهار داشت: در حوزه ای مانند نقشه جامع علمی کشور، اولویت ما بر شاخصهای کمی صرف، نظیر تعداد، نخواهد بود؛ بلکه تمرکز اصلی بر نرخ رشد نسبی و شاخصهای کیفی تر است. به همین دلیل، در سنجش عملکرد، شاخص هایی مانند تعداد اختراعات و اکتشافات نمی توانند معیار مناسبی باشند. در عوض، نسبت اختراعات بین المللی به اختراعات ملی، بعنوان یک شاخص مقایسه ای و کیفی، معیار بهتری برای ارزیابی وضعیت نوآوری در کشور خواهد بود.
وی ادامه داد: در بحث نیروی انسانی هم صرفا تعداد افراد برای ما اولویت ندارد؛ بلکه شاخص هایی همچون حجم صادرات محصولات دانش بنیان می توانند تصویر دقیق تری از اثرگذاری علمی و فناورانه عرضه کنند. تمرکز بر خروجی های اثرگذار به جای ورودی های عددی، ما را به فهم دقیق تری از کارکرد واقعی زیست بوم دانش بنیان می رساند. در قالب شاخصهای رتبه بندی و ارزیابی، ما از یک شاخص هیبریدی استفاده می نماییم که شامل ۱۱۰ سنجه مختلف است. تغییرات مثبت یا منفی در این سنجه ها می تواند نتایج مهمی داشته باشد. ازاین رو، تمرکز بر آن دسته از شاخص هایی ضروریست که به شکل مستقیم، عملکرد و اثربخشی زیست بوم دانش بنیان کشور را نشان می دهند. در نهایت، تناسب میان شاخصها و اهداف تعیین شده برای ما اهمیت بسیار بالایی دارد. طراحی و انتخاب شاخصها باید بگونه ای باشد که بتواند تحقق اهداف کلان نقشه جامع علمی را به درستی ارزیابی و هدایت کند.
در نهایت مقرر شد پیشنویس پیشنهادی روزآمدسازی اهداف، راهبردها و اقدامات حوزه اقتصاد دانش بنیان، نقشه جامع علمی کشور بعد از بررسی و اعلام نظر مکتوب توسط اعضای محترم در جلسه بعدی کمیسیون تلفیق با حضور دستگاههای ذی نفع مورد ارزیابی و تصمیم گیری نهائی قرار گیرد.





منبع:

1404/02/26
13:06:04
5.0 / 5
86
تگهای خبر: اقتصاد , بازی , تحریم , تحقیقات
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
ساخت بلاگ

لینک دوستان پرتوبلاگ
پرتو بلاگ Parto Blog