پرتو بلاگ

ایران در جمع ۳ کشور برتر جهان در تولید رادیودارو ۷۰ دارو تولید شد

ایران در جمع ۳ کشور برتر جهان در تولید رادیودارو ۷۰ دارو تولید شد

پرتوبلاگ: ایران با تولید 70 نوع رادیودارو و تامین نیاز بالاتر از 6500 مرکز پزشکی هسته ای، جایگاه خودرا به عنوان یکی از سه کشور برتر جهان در این صنعت تثبیت کرده است.



به گزارش پرتوبلاگ به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، یکی از چالش برانگیزترین مراحل در مبارزه با سرطان، تشخیص سریع آنست. در مراحل اولیه ایجاد تومور، بافت ها ظاهری بطورکامل طبیعی دارند و تغییرات عمده در سطح متابولیسم سلولی رخ می دهد که روش های تشخیصی رایج مانند سونوگرافی و رادیوگرافی قادر به شناسایی آنها نیستند، چونکه این تکنیک ها تنها به بررسی شکل و اندازه بافت ها می پردازند.
در این میان، فناوری های تصویربرداری هسته ای، همچون پزشکی هسته ای وارد عرصه می شوند. در این تکنیک ها، مقدار بسیار کمی از یک ماده رادیواکتیو (رادیوایزوتوپ) به بدن تزریق می شود. این ماده به دستگاه های تصویربرداری اجازه می دهد تا فعالیت سلول ها را با دقت بالایی رصد کنند. به عنوان مثال، با توجه به این که سلول های سرطانی گلوکز بیشتری نسبت به سلول های سالم مصرف می کنند، مولکول های شبیه گلوکز که با رادیوایزوتوپ نشاندار شده اند، توسط این سلول ها جذب بیشتری پیدا کرده و در تصاویر بصورت نقاط روشن تر دیده می شوند. این توانایی، امکان تشخیص سریع تومورها، حتی در مراحل بسیار ابتدایی و شناسایی متاستازهای پنهان را فراهم می آورد که این امر می تواند بسیار زودتر از روش هایی مانند MRI یا سی تی اسکن صورت پذیرد.
فناوری هسته ای تنها به تشخیص محدود نمی گردد، بلکه راهکارهای نوآورانه ای نیز برای درمان عرضه می کند. رادیوتراپی سنتی که پرتوها را از خارج به تومور می تاباند، روشی شناخته شده است، اما اغلب با لطمه رساندن به بافت های سالم اطراف تومور هم راه است.
در مقابل، رادیوتراپی هدفمند، با بهره بردن از دانش بیوتکنولوژی، انقلابی در درمان به وجود آورده است. در این تکنیک، آنتی بادی های خاصی که قابلیت اتصال به سلول های سرطانی را دارند، با رادیوایزوتوپ های هدفمند نشاندار می شوند. این ترکیب، مستقیماً به سلول های سرطانی متصل شده و بدون لطمه رساندن به بافت های سالم، سلول های تومور را از بین می برد.

ایران، پیشرو در تولید رادیوداروها و فرصت های اقتصادی


بر اساس گزارش ستاد زیست فناوری، سلامت و فناوری های پزشکی معاونت علمی ریاست جمهوری، بازار جهانی رادیوداروها در سال ۲۰۲۴ ارزشی بیش از ۶.۸ میلیارد دلار داشته و پیش بینی می شود تا سال ۲۰۳۴ به ۱۴ میلیارد دلار برسد. ایران نیز در این حوزه قدمهای بلندی برداشته است. تا قبل از سال ۱۳۸۸، ایران بخش قابل توجهی از رادیوداروها را وارد می کرد، اما با همکاری سازمان انرژی اتمی، پروژه تولید بومی رادیوداروها شروع شد.
امروزه، ایران در بین سه کشور برتر جهان در تولید رادیودارو قرار دارد و حدود ۷۰ نوع رادیودارو تولید می کند. این موفقیت، نیاز ۲۳۰ مرکز درمانی و ۶ هزار و ۵۰۰ مرکز پزشکی هسته ای در سراسر کشور را تامین کرده و علاوه بر آن، به ۱۵ کشور جهان صادر می شود که در سال ۱۴۰۴ حدود ۷۰ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به دنبال داشته است. با وجود این، واردات برخی ایزوتوپ های خام از کشورهایی مانند روسیه بازهم با هزینه ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار در سال ادامه دارد که نشان دهنده لزوم توسعه بیشتر در این حوزه می باشد.
انرژی هسته ای، فراتر از تصورات نظامی، نقشی حیاتی در تامین سلامت و رفاه جامعه ایفا می کند. محدود کردن یا تحریم ایران در این عرصه، بطور مستقیم سلامت شهروندان را هدف قرار می دهد. ترکیب هوشمندانه این فناوری با بیوتکنولوژی و دانش پزشکی، آنرا به یکی از ارکان اصلی تشخیص و درمان مدرن مبدل کرده است. بنابراین، حمایت هدفمند و مستمر از این حوزه، مسیری حیاتی برای پیشرفت و تضمین آینده سلامت کشور است.


منبع:

1404/05/13
11:41:20
5.0 / 5
13
تگهای خبر: اقتصاد , پروژه , پزشكی , تحریم
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
ساخت بلاگ

لینک دوستان پرتوبلاگ
پرتو بلاگ Parto Blog