پرتو بلاگ

56 دقیقه ابتذال و هجو حیا در شفرونی تولید جدید فیلیمو به همراه فیلم

56 دقیقه ابتذال و هجو حیا در شفرونی تولید جدید فیلیمو به همراه فیلم

پرتوبلاگ: «شفرونی»جدیدترین تولید فیلیمو، برنامه ای که می توانست با نوآوری به سرگرمی جدید شبکه نمایش خانگی تبدیل شودبا انتخاب راه اشتباه در بخش اول تلاش کردتا با هجو حیا و دعوت به ابتذال مبادرت به جذب مخاطب کند.


پخش قسمت اول برنامه «شفرونی» از پلت فرم فیلیمو، با اجرای نیما شعبان نژاد و حضور بهرنگ علوی، نعیمه نظام دوست بعنوان شکرت کننده و جواد خیابانی بعنوان میهمان مخفی، بار دیگر بحث کهنه ای را در رسانه های ایرانی باز کرد: ابتذال به نام طنز.
این برنامه که با فرمت آشپزی-سرگرمی و وعده فضایی شاد و نوآورانه پا به میدان گذاشت، در عمل و حداقل در قسمت اول به ورطه ای از هنجارشکنی فرهنگی فرو غلتید که نه فقط ارزش های ایرانی-اسلامی را به چالش کشید، بلکه مفهوم «حیا» را به سخره گرفت – اتفاقی که به یک روند نگران کننده در تولیدات اخیر شبکه نمایش خانگی تبدیل گشته است.

دیالوگ های نعیمه نظام دوست؛ طنز یا تحقیر فرهنگ؟


از همان دقایق ابتدایی، نعیمه نظام دوست، بازیگری که به واسطه نقش های کمدی اش شهرت دارد، با دیالوگ هایی که ظاهراً برای خنده طراحی شده بودند، به نرمال سازی روابط خارج از عرف پرداخت. شوخی هایی که با ارجاع به روابط عاطفی میان زن و مرد، با استفاده از لفاظی های جنسیتی و اشاره مدام به علاقه به مردان مختلف خطوط قرمز فرهنگی را زیر پا گذاشتند.
این رویکرد که در برنامه هایی چون «جوکر» نیز تکرار شده بود، با اعتراضات گسترده ای در شبکه های اجتماعی روبرو شد.
این نوع طنز که بجای خلاقیت بر شوخی های سطحی و جنسیتی تکیه دارد، نه فقط به فرهنگ غنی طنز ایرانی بی احترامی می کند، بلکه مخاطب را به سطحی نگری و پذیرش هنجارشکنی سوق می دهد. در حقیقت بیان مداوم هنجارشکنی موجب حرکت جامعه به سوی شرایط بدون هنجار خواهد شد.

جواد خیابانی: قربانی هجو حیا


نقطه اوج ابتذال برنامه، لحظه ورود جواد خیابانی، گزارشگر ورزشی محبوب و شناخته شده به سبب ادب و حیای حرفه ای اش، بود. ورود او، به صحنه ای برای به چالش کشیدن حیا تبدیل شد. نعیمه نظام دوست با اصرار بر صداکردن خیابانی با نام کوچک «جواد» و پیشنهاد مجری برنامه به خیابانی برای رفتار مشابه و حتی نشان دادن طنز رفتارهای صمیمانه تر مانند «بغل کردن»، میهمان برنامه را در شرایطی معذب کننده قرار داد.
خیابانی، با حفظ متانت و پاسخ هایی چون «اسم کوچک گفتن بی احترامیه» یا طنز محترمانه ای که به احسان علیخانی اشاره داشت، در مقابل این هجوم ایستادگی کرد، او حتی برای نمونه هم نام نظام دوست را صدا نکرد تا ارزش های خودرا حفظ کند.
اما این مقاومت، بجای ستایش، در برنامه به سوژه ای برای خنده تبدیل شد.
این صحنه که در شبکه های اجتماعی وایرال شد و صدها هزار بازدید در اینستاگرام به دست آورد، به نمادی از یک روند خطرناک تبدیل گشته است: تقلیل حیا به ابزاری برای سرگرمی.
در جامعه ای که حیا نه فقط یک ارزش دینی، بلکه قسمتی از هویت اجتماعی است، چنین نگاهی چیزی جز توهین به مخاطب نیست.

مسئولیت رسانه ای: غفلت یا عمد؟


«شفرونی»، با اجرای پرانرژی نیما شعبان نژاد و طراحی جذابش، می توانست به برنامه ای خلاق و سرگرم کننده تبدیل گردد که بجای حاشیه سازی، به وحدت فرهنگی کمک نماید. اما انتخاب مسیر ابتذال، چه از سر غفلت و چه عمد، نشان دهنده بی توجهی به حساسیت های جامعه ای است ارزش هایش عنصر جدانشدنی از آنست.
پیام های خلاف عرف قسمت اول ناشی از دعوت میهمان اشتباهی و البته عدم کنترلش بود، اتفاقی که می تواند در قسمت های بعد اصلاح گردد.

به طور خلاصه، پخش قسمت اول برنامه شفرونی از پلتفرم فیلیمو، با اجرای نیما شعبان نژاد و حضور بهرنگ علوی، نعیمه نظام دوست به عنوان شکرت کننده و جواد خیابانی به عنوان میهمان مخفی، بار دیگر بحث کهنه ای را در رسانه های ایرانی باز کرد: ابتذال به نام طنز.
این برنامه که با فرمت آشپزی-سرگرمی و وعده فضایی شاد و نوآورانه پا به میدان گذاشت، در عمل و حداقل در قسمت اول به ورطه ای از هنجارشکنی فرهنگی فرو غلتید که نه فقط ارزش های ایرانی-اسلامی را به چالش کشید، بلکه مفهوم حیا را به سخره گرفت – اتفاقی که به یک روند نگران کننده در تولیدات اخیر شبکه نمایش خانگی تبدیل گشته است.

از همان دقایق ابتدایی، نعیمه نظام دوست، بازیگری که بواسطه نقش های کمدی اش شهرت دارد، با دیالوگ هایی که ظاهراً برای خنده طراحی شده بودند، به نرمالسازی روابط خارج از عرف پرداخت. شوخی هایی که با ارجاع به روابط عاطفی میان زن و مرد، با استفاده از لفاظی های جنسیتی و اشاره مدام به علاقه به مردان مختلف خطوط قرمز فرهنگی را زیر پا گذاشتند.
این رویکرد که در برنامه هایی چون جوکر هم تکرار شده بود، با اعتراضات گسترده ای در شبکه های اجتماعی روبرو شد.
این نوع طنز که به جای خلاقیت بر شوخی های سطحی و جنسیتی تکیه دارد، نه فقط به فرهنگ غنی طنز ایرانی بی احترامی می کند، بلکه مخاطب را به سطحی نگری و پذیرش هنجارشکنی سوق می دهد.


منبع:

1404/07/09
10:29:43
5.0 / 5
5
تگهای خبر: اینستاگرام , بازی , فضا
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
ساخت بلاگ

پرتو بلاگ Parto Blog