پرتو بلاگ

قدمی تازه در درمان نابینایی

قدمی تازه در درمان نابینایی

پرتوبلاگ: مهندسان پزشکی زیستی در دانشگاه دوک از سلول های بنیادی پرتوان القایی برای کشت نوع خاصی از سلول های رگ خونی که برای سلامت شبکه حیاتی می باشد، استفاده کردند.


به گزارش پرتوبلاگ به نقل از فیز، محققان دانشگاه دوک به موفقیت رسیدند سلول های اندوتلیال شبکیه را از سلول های بنیادی انسانی تولید کنند؛ دستاوردی که می تواند راه را برای درمان بیماری های عروقی چشم و بازسازی بافت های لطمه دیده شبکیه هموار کند.
در آزمایش های انجام شده، این سلول ها بعد از تزریق به موش های دچار بیماری های شبکیه، با بافت لطمه دیده یکپارچه شدند و به بازسازی رگ های خونی و احیای عملکرد شبکیه کمک کردند. پژوهشگران همین طور نشان دادند که این سلول ها در شرایط آزمایشگاهی قادر به تشکیل بافت عروقی عملکردی شبکیه هستند؛ قابلیتی که می تواند به مدل سازی و مطالعه بیماری های مختلف چشمی کمک نماید.
شارون گرچت، استاد مهندسی زیست پزشکی دانشگاه دوک، می گوید: «میلیون ها نفر در آمریکا به بیماری های عروقی شبکیه مبتلا هستند، اما شناخت ما از این بیماری ها بازهم محدود است و این موضوع توسعه درمان های جدید را دشوار می کند. ما با بهره گیری از سلول های بنیادی انسانی، سلول هایی مشابه سلول های موجود در رگ های خونی شبکیه تولید کرده ایم که می توانند زمینه ساز شیوه های درمانی نوین باشند.»
شبکیه چشم، مشابه مغز، دارای مانعی خونی است که ورود و خروج موادی مانند اکسیژن، مواد مغذی، آب و داروها را به دقت کنترل می کند. این مانع بااینکه از شبکیه در مقابل عوامل بیماری زا محافظت می کند، اما درمان لطمه های آنرا نیز دشوار می سازد.
این ساختار از شبکه ای متراکم از سلول های اندوتلیال تشکیل شده که دیواره داخلی رگ های خونی را می سازند و با سلول های تخصصی دیگری مانند پری سیت ها و آستروسیت ها همکاری می کنند. از آنجائیکه این سلول ها تنها در شبکیه یافت می شوند، بازسازی طبیعی آنها خیلی دشوار است.
پارکر اسوین، یکی از نویسندگان پژوهش، می گوید: «تخریب این شبکه عروقی می تواند به قشر بزرگی از بیماری های منتج به نابینایی منتهی شود. توانایی تولید این سلول ها از ابتدا می تواند ابزار ارزشمندی برای محققان و توسعه دهندگان درمان های جدید باشد.»
در حال حاضر سلول های اندوتلیال شبکیه از نمونه های بیماران استخراج و در لابراتوار تکثیر می شوند؛ فرایندی که هزینه بر و محدود است. به این علت محققان تلاش کردند این سلول ها را از سلول های بنیادی پرتوان القایی تولید کنند.
برای این منظور، پژوهشگران ابتدا سلول های بنیادی پرتوان القایی را به سلول های اندوتلیال عمومی تبدیل کردند و سپس با بهره گیری از تلفیقی از عامل های رشد، آنها را به سلول های اندوتلیال اختصاصی شبکیه تغییر دادند.
آزمایش ها نشان داد این سلول ها قادرند شبکه های عروقی مشابه نمونه های طبیعی ایجاد کنند. همین طور زمانیکه در معرض شرایطی مشابه رتینوپاتی دیابتی، همچون کمبود اکسیژن و افزایش گلوکز، قرار گرفتند، رفتار آنها امکان مطالعه دقیق تر بیماری را فراهم نمود.
در مرحله نهایی، محققان این سلول ها را به موش هایی با رگ های خونی شبکیه لطمه دیده تزریق کردند. نتایج نشان داد سلول های جدید با موفقیت در بافت موجود ادغام شده و به تشکیل رگ های خونی سالم و تقویت سد محافظ شبکیه کمک می کنند.

منبع:

1405/04/13
16:37:19
5.0 / 5
6
تگهای خبر: ابزار , پزشكی , پژوهش , پژوهشگر
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
ساخت بلاگ

لینک دوستان پرتوبلاگ
پرتو بلاگ Parto Blog