پرتو بلاگ
معاون پژوهشی وزیر علوم:

ضرورت ایجاد آزمایشگاه های استاندارد در پژوهشگاه ها

ضرورت ایجاد آزمایشگاه های استاندارد در پژوهشگاه ها

معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم اظهار داشت: ایجاد آزمایشگاه های استاندارد همچون راهكارهای درآمدزایی پژوهشگاه ها و تامین قسمتی از بودجه مورد نیاز آنهاست.



به گزارش پرتوبلاگ به نقل از وزارت علوم، غلامحسین رحیمی در پنجمین جلسه سال جاری مجمع که به میزبانی پژوهشگاه دانش های بنیادی انجام شد در سخنانی با ابراز خرسندی از گزارش فعالیت ها و دستاوردهای پژوهشگاه ها، پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی عضو مجمع که در این نشست ارائه شد، اظهار داشت: این گزارش ها نشان از توجه جدی پژوهشگاه ها به تحقیقات کاربردی و نیازهای کشور داشت و البته هر قدر مشارکت پژوهشگاه ها در رفع مسائل و مشکلات عاجل کشور بیشتر باشد، بهتر می توانیم جایگاه و اهمیت فعالیت مراکز پژوهشی را به جامعه و مسئولان اثبات نماییم.
به گفته وی، در جریان پاندمی اخیر کرونا نیز شاهد بودیم که پژوهشگاه ها در کنار کارهای اساسی علمی خود در حوزه کرونا هم نسبت به رفع نیازهای کشور احساس مسئولیت کرده و با تمام توان در این عرصه نیز ورود پیدا کردند.
رحیمی در ادامه با اشاره به سوابق و مسئولیت های مختلف خود همچون ریاست سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، مرکز طرح های کلان ملی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی و همین طور آشنایی با سازوکارها و امکانات موجود و تعامل نزدیک با مدیران و مسئولان این بخش ها ابراز امیدواری کرد با همفکری و کمک همکاران در موسسات پژوهشی وزارت علوم بتواند به تامین اعتبارات مورد نیاز و کاهش مشکلات و موانع پیش روی این موسسات کمک نماید.
لزوم ایجاد آزمایشگاه های استاندارد در پژوهشگاه ها
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اعلان اینکه ایجاد آزمایشگاه های استاندارد همچون راهکارهای درآمدزایی پژوهشگاه ها و تامین قسمتی از بودجه مورد نیاز آنهاست و مراکز پژوهشی با برخورداری از تجهیزات آزمایشگاهی و نیروهای زبده فرصت های خوبی دراین زمینه دارند، گفت: پژوهشگاه های علوم انسانی هم می توانند در بحث استاندارد فعال شوند؛ چون در این عرصه ها هم مسائل زیادی وجود دارد که باید استانداردسازی شوند. البته پژوهشگاه ها باید توجه داشته باشند که ارائه محصول و خدمات و ورود به بازار، الزامات خاص خودرا دارد که با سازوکار مدیریت پژوهش کاملاً متفاوت می باشد.
مهم ترین رهاورد انقلاب، نظام علمی محکم است
رحیمی در ادامه با اعلان اینکه عمده دانشگاه ها و موسسات پژوهشی کشور به جز چند موسسه و دانشگاه بزرگ، محصول انقلاب اسلامی هستند و در واقع مهم ترین رهاورد انقلاب، نظام علمی محکمی است که به وجود آورده است، اظهارداشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی برای تامین نیاز دستگاه های اجرایی، دانشگاه هایی توسط وزارتخانه ها و دستگاه های مختلف تشکیل شد و توانست طی هفت، هشت سال نیروی انسانی تخصصی مورد نیاز آنها را تامین کند. پس از چند سال با این مسئله مواجه شدیم که اگر قرار باشد نیروی متخصص مورد نیاز دستگاه های اجرایی توسط دانشگاه ها و مراکز آموزشی عالی وابسته به آنها تامین گردد، تکلیف دانش آموختگان دانشگاه های دیگر کشور چه می شود و خوشبختانه خود دستگاه ها متقاعد شدند که در حوزه آموزش عالی فعالیت نکنند ولی درباب پژوهشگاه های وابسته به دستگاه ها مشکلاتی وجود دارد. چون به رغم توانمندی بسیار بالای پژوهشگاه های وابسته به وزارت عتف بعضاً ارجاع طرح ها به پژوهشگاه های وابسته به آنها رجحان می یابد.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در ادامه با اشاره به تجربه خود در دوره تصدی مرکز طرح های کلان ملی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهارداشت: از دلیلهای توفیق طرح های کلان فناوری در آن دوره این بود که برای هر پروژه چهار نهاد علمی، حامی، مجری و متقاضی را کنار هم قرار می دادیم. مثلاً در طرح ساخت کاوشگر خلیج فارس، پژوهشگاه اقیانوس شناسی بعنوان متقاضی از ابتدا در کنار مجری طرح (صنایع دریایی وزارت دفاع) حضور داشت و ارزیابی ها و گزارش های نهاد متقاضی برای ما بسیار مهم بود.
تحقیقات پژوهشگاه ها باید رویکرد کاربردی داشته باشد
رحیمی در ادامه درباب نگرش خود درباره چاپ مقاله و همین طور تحقیقات بنیادی اظهار داشت: معتقدم انتشار مقالات چه در نشریات باکیفیت داخلی و چه در مجلات بین المللی اقدام بسیار مثبتی است که باید از لحاظ کمی و کیفی گسترش پیدا کند و مسیر خوبی که در ارتقای تمام فاکتورهای کمی و کیفی این حوزه پیموده ایم با قدرت ادامه یابد. البته معتقدم بخش قابل توجهی از تحقیقات پژوهشگاه ها باید رویکرد کاربردی داشته و در جهت رفع نیازهای کشور باشد.
عوامل موفقیت پژوهشگاه ها در گذار از شرایط دشوار اقتصادی
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با تاکید بر نقش مهم مجمع پژوهشگاه های ملی کشور در معرفی و تقویت توانمندی های موسسات پژوهشی و رفع مشکلات آنها، آینده نگری و ماموریت محوری، توجه به تحقیقات کاربردی و چابکی و انعطاف پذیری تشکیلاتی را از عوامل موفقیت پژوهشگاه ها در گذار از شرایط دشوار اقتصادی فعلی عنوان نمود.

1399/04/14
16:59:14
5.0 / 5
1587
تگهای خبر: اقتصاد , پروژه , پژوهش , تحقیقات
این مطلب پرتوبلاگ را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
ساخت بلاگ

پرتو بلاگ Parto Blog